Maine Coon

Maine coon är en gammal amerikansk kattras, som fanns redan i mitten av 1800-talet i staten Maine i nordöstra USA.
Rasens namn har tillkommit på ett speciellt sätt. Befolkningen i Maine trodde på den tiden att deras långhåriga katter med randiga, välpälsade svansar var resultatet av parning mellan katt och tvättbjörn. På engelska heter tvättbjörn racoon, varför man kallade dessa katter maine coon.

Maine coonens utseende

Maine coonen är en relativt stor raskatt. Hanarna väger som regel 5-8 kg och honorna, som förstås är mindre, 3,5-6 kg men enstaka katter kan väga ännu mer.
Maine coonen utvecklas långsamt så de har inte växt färdigt förrän vid 3-5 års ålder.

Huvudet ger ett fyrkantigt intryck med stora öron. Katten är bredbröstad och har en kraftig benstomme med en lång, muskulös och rektangulär kropp samt en lång och böljande svans. Pälsen är halvlång och silkig, lättskött och tovar sig sällan. Den kan ha nästan vilken färg som helst, utom choklad, lila och siamesmaskat, vilka inte är godkända.

Maine coonens temperament

Ett bra sätt att beskriva maine coonens temperament är ”vänlig”. Den har lätt att komma överens med andra katter. Det kan givetvis finnas undantag, men i allmänhet är det lätt att ha en maine coon tillsammans med andra husdjur. Ett roligt särdrag hos maine coonen är dess speciella läte, den säger oftast inte ”mjau” som andra katter, utan snarare ”brrrp”. Dessutom kan man ibland få höra ett mycket säreget kvittrande läte.

Maine coonen är en snäll, lugn och charmig katt. Den är ofta lekfull och lite clownlik.
Det är en lättsam katt, okomplicerad till sättet och sund i största allmänhet.